TER INSPIRATIE (Resultaatgericht organiseren en managen)


Blanchard, K. : Situationeel leiding geven

30 jaar geleden schreef Blanchard samen met Hersey het makkelijk toegankelijke boek "Situationeel leiding geven". De heren kregen ruzie en nu is het boekje alleen nog te verkrijgen met de naam van Blanchard. Dat neemt niet weg dat de theorie goed blijft en een must is voor elke manager en potential. Het is een parabel waarin duidelijk gemaakt wordt dat iets goed aan medewerkers over laten van twee factoren afhankelijk is. Als eerste het werk, de taak, die gedaan moet worden en daarnaast van de taakvolwassenheid van de medewerker.
Sinds het verschijnen van het boek is de theorie niet verder aangevuld. Zo blijkt er ook een relatie te zijn tussen de gedragsvoorkeur van de manager en de natuurlijke manier van leiding geven. Voor diegenen die graag de relatie willen zijn hebben we de tekening hiernaast Harnish, V. : Scaling up.
Goed boek voor ondernemers die nog nooit goed hebben nagedacht over hun onderneming. De belofte is om jaarlijks met dubbele cijfers te groeien. Het draait om vier onderwerpen: mensen, strategie, uitvoering en cash. Met een aantal praktische hulpmiddelen.

Sommige punten zijn goed uitgewerkt. Sommige iets te oppervlakkig. Sommige onderdelen zijn opgenomen en soms diepgaander uitgewerkt in Resultaatgericht Organiseren. Maar toch een inspirerend boek.